6 saveta za pisanje internet sadržaja

Tu ste: udobno sedite sa rukama  na tastaturi, obasjani ekranom, sa šoljom kafe pored vas i naoštreni da napišete određeni tekst, blog ili objavu za neki sajt. Međutim, pisanje nije tako lako. Potrebno je mnogo više od kafe i računara ispred sebe. U nastavku teksta, daćemo vam par saveta kako da napišete optimizovani internet sadržaj.

Savet br. 1 – Pročitajte nešto!

Verovatno ne želite to da čujete, ali nećete napisati ništa vredno čitanja, osim ako se ne izložite čitanju. Ne mora to biti knjiga – možete pronaći članak u novinama ili verodostojnu online publikaciju i obratiti pažnju na stil autora. Posebno obratite pažnju na tok njegovih misli i način na koji se manifestuju.

Savet br. 2 – Dajte nagoveštaj priče u naslovu

Veoma je bitan naslov, jer svi čitaju naslove i ukoliko mogu da nagoveste o čemu je reč, vrlo je verovatno da će želeti da pročitaju tekst.

Nemojte da odugovlačite, budite jasni.

Savet br. 3 – Broj reči je bitan!

Trebalo bi da se držite nekog okvira od 500 do 1000 reči. Najbolje da podelite tekst tako da imate nekoliko podnaslova. Na taj način tekst će imati pravilnu formu i olakšaće vam pisanje, jer će te razgraničiti misli na segmente.

Savet br. 4 – Akcenat na kvalitet

Tekst treba da bude informativnog karaktera, ali naravno isti prilagoditi ciljnoj grupi. Tekst treba da bude potpuno razumljiv.

Koristiti ključne termine nekoliko puta. To možda nije lako, ali je veoma bitno, sa stanovišta kvaliteta teksta. Takođe, svaka reč je bitna, jer ako izuzmemo populaciju koja će čitati tekst, postoji i google robot koji ocenjuje kvalitet teksta i na osnovu ocene ga pozicionira na search listi.

Savet br. 5 – Linkovanje

Jedna od neophodnih stvari je povezivanje reči putem linka sa određenom stranicom ili možda čak drugim tekstom. Po tekstu bi trebalo da bude 3-5 linkova.

Savet br. 6 – Pročitati sve i prepraviti greške

Ne budite lenji. Pročitajte tekst nekoliko puta, kako bi izbegli sve moguće greške, kako pravopisne tako i one vezane za kontekst.

Srećno!